Omfavn den nye sæson - efterår/vata

I følge Ayureda er Efteråret Vata sæson. 
Vata er luft og æter. I efteråret oplever vi ofte omskiftelig vejr og meget vind særligt når bladene begynder at falde af. Det kan derfor være mere vanskeligt at bevarer og opretholde en jordnær og groundet følelse i krop og i sind. Når det er efterår. 
Måske oplever du dig selv blive mere forvirret, glemsom  ? Det kan også være du oplever  mere uro og sitren i kroppen og måske har du svært ved at falde i søvn og eller vågner midt om natten og kan ikke sove igen. Svær fordøjelse kan også være i spil. 
Det er alt sammen tegn på en Vata i ubalance. 
Og man behøves ikke opleve alle ovenfor ting  for at der kan være en ubalance.
Der er et pr grundlæggende råd der kan hjælpe med at holde sin Vata i balance :)

En af de mest effektive måder at balancere vata på er ved at ha faste daglige rutiner. Med det menes at det er godt at gøre de samme ting på næsten samme tidspunkt hver dag.  Stå op på samme tid, spise dine måltider på samme, dyrke motion på samme tid og gå i seng på samme tid. Og det helt inden 22.00, hver dag. 

At planlægge sin dag - kan give en rigtig god ro. Særligt de tidlige morgenstunder, hvor der er en stilhed og en ro. Som ikke findes når dagen sætter rigtigt i gang. 

I forhold til kost i efteråret - så spis helst efter årstiden. Tilbered dine råvarer - så de er varme når du spiser dem. I Efteråret er det vigtigt at vi har fokus på varmt og veltilberedt mad.  Fordi vi har brug for den tyngde som den tilberedte mad giver os.

Du kan også med fordel bruge følgende krydderier i din mad : Kardemomme, nelliker, rosmarin, kanel, timian og salvie

Personlig pleje og efteråret  - føler du nogen af de ting som beskrevet ovenfor kan du også med fordel massere dig selv med sesam olie også kaldt  Abhanga - Se tidligere post med message beskrivelse  https://simpledays.dk/blogs/news/detalje-beskrivelse-af-ayurvedisk-selv-massage-abhyanga

Efter massagen kan du med fordel bruge AYU produkterne, men AYU´s vata produkter er også gode til den mere daglige rutine  de forhandles på www.ayu.eu 

Generelt for mere sundhed og livglæde i Vata sæsonen er det rigtig godt sætte tempoet ned og forberede os på at vi er på vej i "vinterhi " Gi plads til de gode ting og den mere rolige og stabile hverdag. Også nyd sæsonen med gåture i den friske  efterårsluft  -  og alt det gode mad vi kan lave med friske råvarer.