Det Ayurvediske ur

I Ayurveda deler man også døgnet op i de 3 dosha 

Morgen fra 06.00 til 10.00 er det Kapha tid. I Kapha tiden anbefaler Ayurveda at stå op spise morgenmad og dyrke motion. Kapha tiden er et godt tidspunkt for opbygning og indlæring.

I Kapha tiden er der meget tyngde tilstede og for at balancere tyngden har vi brug for det modsatte - Lethed og energi. Måske har du nogengange oplevet at sove så længe, at når du står op føler du dig ikke engang udhvilet ? Det er følelsen af en stagneret Kapha energi, du mærker. 

Middag fra 10.00 til 14.00 er det Pitta tid. Her har vi som oftes mest energi og det er et godt tidsrum for indlæring og handling - Det er også her i Pitta tiden at vores fordøjelses ild er på sit højeste. Derfor anbefaler Ayurveda at vi spiser vores største måltid til middag. Helst varmt og frisk lavet - det er dog vanskeligt for de fleste af os. Men det er meget logisk at spise det største måltid midt på dagen, hvor vi har brug for energien. Ligesom vi gjorde i gamle dage, herhjemme :)

Eftermiddag fra kl. 14.00 til 18.00 Vata tid. Her er der meget luft tilstede. Måske lidt stres over de opgaver eller andet du har ikke har nået i løbet af dagen - det er også tit i det her tidsrum vi skal nå meget. Transport hjem fra arbejde, handle, hente børn, fritid aktiviteter mm. Det skaber luft og det kan være svært at holde jordforbindelsen. I Ayurveda søger vi som altid det modsatte for at skabe balance. Derfor er det her tidsrum et tidsrum hvor vi skal søge så meget ro som det er muligt. Yoga/meditation, gåture og natur -  Det kan være vanskeligt på grund af ovenfor dagligdags ting, men bare 10 min kan gøre en forskel. 

Aften fra kl. 18.00 - 22.00 Kapha tid igen :) Her mærker vi ofte en træthed ovenpå dagens aktiviteter, men mange af os overhører den desværre. Efter et letfordøjeligt aftensmåltid anbefaler Ayurveda at vi skruer ned for alle stimulanser som telefon, fjernsyn, bøger, dagbøger alt det der stimulere os på den ene eller anden vis. Der skal skrues ned for tankerne og aktiviteten i vores hoved og i kroppen. Det skal der for at skabe ro og for at forberede os selv på den bedst mulige søvn. Vi fordøjer vores tanker og oplevelser mens vi sover -  og for at fordøje bedst muligt skal vi fortage os simple ting, som  at skrælle grøntsager til næste dag, komme neglelak på eller stryge - simple aften sysler :) Det er også i det her tidsrum at vi skal gå i seng -helst inden 21.30 - så vi har fundet ro inden kl. 22.00

Nat fra kl. 22.00 til 02.00 Pitta tid I det her tidsrum  har vi vores bedste søvn  - det er også her vi fordøjer mentalt. Så for at få den bedst mulige søvn kvalitet er det vigtigt at sove i det her tidsrum. Vi har brug for at fordøje og gøre os mentalt klar til en ny dag. Så vi på den måde kan forebygge ophobning af ama ( affald i kroppen ) 

Nat / tidlig morgen 02.00 - 06.00 Vata tid Her er der en naturlig luft / energi i os. Så derfor anbefaler Ayurveda at vi står op mellem 05.00 og 06.00. Måske har du mærket det -  at vågne  tidligt og føle dig udsovet og frisk.

Det er et godt tidspunkt for en morgen meditation. På den måde får du en stille og god start på din nye dag. 

 

Ovenfor er et overblik over de anbefalede Ayurvediske daglige rutiner. Måske det kunne være en ide for dig at lave dit eget ur  - og på den måde få et overblik over dine daglige rutiner. Det er et udgangspunkt for ændringer, men det kan også være du opdager at du allerede gør noget af det jeg har beskrevet. 

Vi har alle godt af rutiner og faste rammer for hverdagen for at skabe en balance, tryghed og ikke mindst for at skabe ro og stabilitet. 

Ovenfor er blot en kort beskrivelse af rutinerne - det kunne fylde meget mere ;-) 

Har du spørgsmål så skriv gerne til simpledaysyoga@gmail.com