Agni - vores fordøjelses ild

Agni - solen i vores ydre og fordøjelsen i vores indre :)

I følge ayurveda er agni ( vores fordøjelse ) også vores kontrolcenter. Har vi en sund fordøjelse er vi i bedre balance. 

Vi oplever og får ny livsenergi ( Ojas ) om dagen og fordøjer vores oplevelser  og kost om natten  - der restituere vi og kroppen sortere vores affald ( ama ) fra. Så efter en nærende nattesøvn kan  vi vågne op og måske tænke mere klart og ha samlet energi til en ny dag. 

Agni vores fordøjelses ild skal vi holde sund og gi så meget næring som muligt.

Hurtigt forklaret gør vi bedst det ved at:

  • Spis sundt og helst efter din individuelle Agni type
  • Arbejde med noget der gør dig glad og som falder dig nemt
  • Omgiv dig med mennesker der giver dig god energi og er inspirerende. Med andre ord undgå negative og energi drænende relationer. 
  • Være god dig selv - undersøg hvornår og hvad der gør dig glad også gør mere af det
  • Dyrke en passende motionsform, som passer til din individuelle konstitution 

Også er der de ting der kommer udefra. F.eks dødsfald, ulykker og den slags. I de situationer er det meget vigtigt at yde den ekstra omsorg for sig selv - hvile så meget som muligt og acceptere at det tager tid. 

Hvis vi undersøger og øver os i at leve som ovenfor så vil vi give vores agni mulighed for at fordøje vores liv, bedre og dermed skabe en bedre balance. Vi vil ophobe færre affaldsstoffer i kroppen ( op dermed gi os selv en bedre chance for at undgå sygdomme ) Vores nervesystem vil blive mere balanceret og dermed vil vi også føle mindre stress og mere naturligt overskud. 

Det var en kort forklaring på Agni  - Jeg er naturligvis helt med på at det, for de fleste af os, ikke er muligt at leve som ovenfor. Men vi kan trække nogen få elementer ud, til en start og forsøge med dem.  Også tager det tid - det tager faktisk nok et helt liv. Så ha tålmodighed :)

Ayurveda er bevidstheds arbejde  -  I det arbejde skærper vi opmærksomheden til os selv. Hvad vi har brug for og hvad vi vil ændre og måske sortere fra. 

Ama og Ojas er indlæg for sig, men det er kost og motion, også :) Så derfor går jeg ikke dybere med dem her ( så bliver det for langt ) 

Har du spørgsmål så send endelig en mail 🌿