Ramsløg ( løg familien ) - en smag af forår

 Mange af os bruger ramsløg i vores madlavning, her i foråret. 

Planten kan plukkes fra det tidlige forår og helt frem til juni måned. 

Der er dog ingen grund til at kaste penge efter ramsløg, for de vokser vildt og kan plukkes rigtig mange steder, når de er i sæson. De første blade, som man plukker om foråret har den bedste smag. 

Ramsløg er en del af løg familien  og både dufter og smager lidt som hvidløg. Ramsløg er spring fyldte med C vitaminer 20 til 40 gange mere end citroner.

I følge Ayurveda er løg familien blandt de urter som er skarp og har en varm energi. Denne varme energi kan være med til at øge den indre varme og fjerne forkølelse -  styrke stofskiftet og vores cirkulationen.

Løg familien er en af de mest magtfulde urter til at øge vores agni / fordøjelsesild. Derved er løg familen også en af de stærkeste urter til at ødelægge ama/ giftige ophobninger i kroppen.

Løg familien varmer maven, øger appetitten, varmer blodet og stimulerer sanserne, de har ofte antibakterielle eller antiparasitiske kræfter og øger autoimmunsystemet. de bygger ikke kroppen op, men de tillader assimilering af mad, hvorved kroppen kan opbygges. 


Løg familen er en af de mest kraftfulde urter til at øge pitta og mindske kapha. Generalt formindsker de vata, men i overskud kan de forværre Vata gennem deres tørreegenskaber. 
De kan også afhjælpe med at lindre feber. 
Mange stimulerende fordøjelsesurter har karminative egenskaber, da de også stimulerer peristaltik. Mange har diaphoretiske egenskaber fordi de opvarmer overfladen af ​​kroppen og fremmer sved og øger appetitten.

Løg familen  har også slimløsende egenskaber. De hjælper med at fjerne kapha eller slim fra mave, lunger og næsepassager. De fremmer også cirkulationen og har derfor også nogle blodrensende virkninger.

Lider du af søvn besvær er det en god ide at skærer ned på løg da de stimulere hypertension ( trykket på vores pulsårer )

Kort :

Løg familien går for at være skarp og sød i smagen, den er varmende og balancere vata og  kapha  - den øger pitta :)

Fra et ayurvedisk synspunkt giver det så god mening at ramsløg netop vokser om foråret, hvor vores kapha dosha ofte er udfordret. I følge Ayurveda og den holistiske levemåde hjælper naturen med at balancere os. Vi skal blot øve os i at ligge mærke til de små ting :)