Ayurvedisk

Brevkasse

Et sted hvor du kan stille spørgsmål om Ayurveda i hverdagen.

Søvn, Livstil, Motion, Kost og Dosha

Dit spørgsmål og mit svar bliver lagt op på siden. Alle der skriver er anonyme.

Ønsker du mere uddybende svar end jeg tilbyder her. Kan jeg hjælpe ved en personlig konsultation :)

Send dit spørgsmål herHavredrik, mandelmælk og Rismælk

Jeg er lidt usikker på hvordan man anbefaler brug af havredrik, mandelmælk og rismælk i Ayurveda. Hvad er din holdning ?


SVAR:

I følge autentisk Ayurveda anbefaler man hjemmelavet havredrik og mandelmælk. Det gør man fordi det købte, ifølge Ayurveda er gammelt mad - da det kan holde sig meget længe. Gammelt mad og drikke danner affald ( ama ) i kroppen og det er svært at fordøje.
Min kilde er min uddannelse hos @Charlottebech

Optional button

Rutiner og ritualer

Der er så meget omkring rutiner i diverse magasiner, blogs mm. Nogengange forstår jeg ikke at folk kan nå alt det. Selvom jeg forsøger at prioritere syntes jeg det er vanskeligt. Har du nogen rutiner og hvilke vil du anbefale, hvis man ikke kan nå ret mange.

SVAR:

Det er rigtigt der er gået lidt “mode” i det med sundheds / skønhedsrutiner og ritualer.

Det vigtigste for mig er mit varme vand om morgenen det renser min krop indefra. Jeg drikker det som det første når jeg står op.

Jeg renser min hud både morgen og aften - og tørbørster hver morgen. Det vækker kroppen på en god måde.

De 3 ting gør jeg fast hver morgen.

Jeg sørger også for at dyrke yoga, styrketræning eller gå tur, hver dag. Jeg går meget sjældent i seng senere end kl. 22.00 - Jeg prioritere min søvn meget højt.

Så har jeg flere ting jeg gør når det lige passer. Men ovenfor sker hver dag på næsten de samme tidspunkter. Sammenlagt er der nok rutiner i 1time til 1 1/2 - Det er overskueligt for mig på den måde.

Det er vigtigt at gøre det nemt for sig og mærke efter hvad der gør en bedst. Så man ikke forsøger at gøre for meget også gå kold i det hele.

Vågner ofte midt om natten

Jeg vågner ofte midt om natten og har svært ved at falde i søvn igen. Jeg har ikke svært ved at falde i søvn når jeg går i seng, men hvorfor vågner jeg ? Har du nogen bud på det ? Og ved du måske hvordan jeg kan “ lærer “ at sove igen ?

SVAR:

Det er vigtigt at du går i seng før 22.00 så du når at få de bedste søvntimer, som er mellem 22.00 og 02.00. Den søvn vi får før midnat er dybere og mere effektiv.

Når du vågner må du ikke ligge vågen mere end 30 min, så skal du stå op. Ja det lyder måske lidt underligt :) Du skal lade så meget lys være slukket, som muligt og ikkke kigge telefon, fjernsyn eller computer - dit hoved skal ha så meget ro som muligt.

Mens du er oppe kan du lave dig en sove drik - drikke den og derefter gå i seng igen. Du skal ikke være oppe mere end 30 min.

Forsøg med det - det er jo blot en lille ting ud af rigtig mange mulige løsninger. Men måske netop denne ene løsning virker for dig :)

Jeg ligger opskrift på sovedrik ind på bloggen - da jeg tror flere vil ha gavn af den.

Har du brug for mere viden og hjælp omkring din søvn kan du booke en søvn konsultation og eller deltage i en workshop omkring bedre søvn vaner :-)

Optional button

Hvilken motion vil du anbefale ved Kapha

Jeg tror jeg er kapha - Jeg har det bedst med en stille motion form, men har også læst at Kapha har brug for at være mere aktive for at balancere, men hvad tænker du ? Og kan du anbefale nogen motion form til mig ?

SVAR:

Det vigtigste er at man vælger en motionsform der gør en glad og som man godt li.

Det du har læst er rigtig nok, hvis du har en kapha kontition skal du dyrke en motions form der skaber energi i kroppen, som f.eks løb, Yoga flows, hvor pulsen kommer. Tennis, badminton - gerne konkurrence sport :)

Helst 60 -120 min. dagligt :-)

Forkølelses sår

Jeg får til stor irritation ofte forkølelses sår. Jeg benytter plaster og eller creme, men findes der måske andre løsninger ?

SVAR:

Du kan benytte æterisk rosmarin helst fra Maharishi Ayurveda - da det i følge Ayurveda er den reneste æteriske olie på markedet. Men du kan naturligvis også benytte andre, hvis du hellere vil det :)

Vigtigst er at du smører det på så snart du mærker at en infektion er på vej. Den er på vej når der kommer kløe og måske svie i huden, men det ved du nok godt :)

Hvilken massage anbefaler du ved kapha ubalance ?

Ved en kapha ubalance anbefaler Ayurveda tørbørstning i stedet for olie massage med sesam olie.

Når vi mærker meget tyngde og tunghed har vi godt af at sætte mere gang i vores system og det kan tørbørstning bidrage til.

Du kan købe smukke og håndlavede tørbørster hvis du følger linket nedenfor.

- også støtter du samtidig en god sag :)

https://www.blindesarbejde.dk/webshop/bad/

Blog post om honning

Jeg har et spørgsmål vedr. dit post om honning. Jeg har altid eller ofte brugt honning i min te. Forstår jeg det rigtigt når Ayurveda fraråder honning ikke kun i varm madlavning og golden milk, men også i te selvom det ikke er brandvarmt og først kommer i til sidst ?

SVAR:

Ja de forstår det helt rigtigt. I følge Ayurveda danner alt opvarmet honning ama ( affald i kroppen ) Du kan bruge kokossukker i stedet :)

Til jer der ikke har læst blog post med honning linker jeg nedenfor

Optional button