Mynte

Fik lyst til at skrive lidt om mynte - Da jeg jeg i dag gik og fik plantet frø. Så jeg senere kan få min egen mynte i haven :) 

( ikke alle ovenfor er mynte :) ) 

Myntefamilien er en af de mest aromatiske og nyttige plantefamilier – mange kender duften. Dens æteriske olie er karakteristisk, populær og alsidig. Som æterisk olie og som frisk plante understøtter den fordøjelsen, åndedrættet, muskler og led. Gennem dens æteriske natur kan den også gavne og løfte et træt sind.

Den har nogen af de bedste slimløsende egenskaber, så derfor er den nyttig for vores luftveje. Man kan sniffe duften direkte fra olieflasken, men for bedre og mere intens virkning - hæld et pr dråber i dine håndflader – saml dine håndflader foran din næse og ånd ind med næsen og ud af munden. Gør det så mange gange du har lyst, men minimum 5 gange for positiv effekt. Gør det gerne flere gange dagligt hvis du er forkølet.

Olien kan bruges til mere -

  • På den lange bilture for at forhindre problemer med kvalme og træthed.
  • Ved træthed lig en dråbe på tindingerne eller panden for øjeblikkelig forfriskning.
  • Kombinere den med lavendel i et fodbad og vitalitet og forfriskning.

 

Og endelig så er de friske mynteblade jo fantastisk i supper, salater, brød, kødretter, og desserter.

Ideer til opskrifter med mynte Søg - Valdemarsro

Både som frisk og tørret smager den også skønt i te.

Og så dufter planten skønt at have til at stå, hvor som helst i hjemmet. Og det gælder særligt de hjemmedyrkede – ikke så meget dem man køber i supermarkedet.

Det er i øvrigt en af de urter og æteriske olier der balancerer pitta bedst. Da den har en kølende effekt – Mynte balancere også kapha og er neutral for vata.

Kilder: The yoga of Herbs og Ayurveda & Aromatheraphy og naturligvis mine egne noter fra uddannelse hos Charlotte Bech.