YOGA DER UNDERSTØTTER FORÅRSDETOX

Søndag havde vi endnu en spændende formiddag med yoga & ayurveda her i Sondrup.

Denne gang var temaet DETOX. Og vi forsøgte at kradse lidt dybere i det populære begreb.

 

Ayurveda er et holistisk måde at anskue sundhed på, og det handler i bund og grund om at holde krop og sind i balance, for at undgå... ja, ubalance. Teorien er at enhver ubalance, man ikke gør noget ved, kan på længere sigt udvikle sig til sygdom.

 

Kroppen er designet til selv at finde tilbage til et balanceret stadie, hvis den vel og mærke får arbejdsro. Hvis man bliver ved med at tilføre det der skaber ubalancen, kommer kroppen dog til kort på et tidspunkt. Når vi detoxer giver vi kroppen en pause og dermed en mulighed for at genfinde balancen.

 

I løbet af workshoppen stiftede vi bekendtskab med begreber som AGNI og AMA.

 

AMA er toksiner der opstår hvis vi ikke udskiller det vi indtager. Vi ved godt, at hvis man bliver ved med at putte ting i en beholder ved vi godt at på et tidspunkt kan der ikke være mere, medmindre vi tager noget andet ud. Det er det samme med kroppen. Og det er vel og mærke ikke kun mad og drikkevarer. Det er også indtryk, oplevelser, cremer, og miljøbelastninger.

 

Hvis vi undertrykker vores naturlige trang kan vi skabe blokeringer og i de blokeringer trives AMA, der kan blive en slags rugekasse for sygdom. Derfor er det vigtigt at vi lærer at lytte til vores behov (ikke vores lyster, men vores reele behov) så vi ikke undertrykker fx sult, tørst, et nys, et gab, en bøvs, en prut, det at skulle på toilettet eller bare lysten til at danse eller råbe jubiiiii super højt hvis der er sket noget godt.)

 

AGNI er vores fordøjelsesild, den der sørger for at kroppen kan ”fordøje” det vi indtager. Og det er ofte det første sted mange ayurvediske læger starter når de får en ny klient. Tænk på AGNI som en ild der skal passes. Hvis den bliver for voldsom brænder den alt af, hvilket betyder at vi ikke får noget ud af de næringsstoffer der er i den mad vi indtager. Og hvis ilden bliver for svag kan den ikke omsætte det vi indtager. For høj AGNI kan medføre brændende diarre. For lav AGNI kan medføre forstoppelse.

 

Du kan læse mere om både AMA og AGNI i Bogen ”Et Pukka Liv” der kan købes på SimpleDays webshoppen.

 

YOGA & DETOX

Der er to sider af en detox. Dels nedbrydes ubalancen og dels genopbygges balancen. Og det er super vigtigt at være bevidst om begge aspekter.

 

Vi kan detoxe på flere måder. Faktisk detoxer kroppen hele tiden, når den fx udskiller sved, tis, afføring. Og kvinder detoxer helt automatisk hver måned når de har deres menstruation.

 

Desuden kan vi gøre forskellige ting i vores daglige praksis for at understøtte denne her udskillelsesprocess der holder kroppen fri for AMA.

 

  • Kogende vand med citron som det første hver morgen sætter AGNI i gang.
  • Lidt frisk ingefær, citron og en god himalayasalt før hvert måltid vækker AGNI
  • Den gruppe af yogastillinger som vi kalder twist ”vrider” eller ”trykker” organerne og understøtter deres naturlige udskillelsesprocesser.
  • Undgå frugt i forbindelse med måltider, da det kan starte en gæringsprocess (AMA)
  • Undgå fødevarer der er kolde + fugtige (fx youghurt) da det kan slukke AGNI.

 

I og med vi lever i den vestlige verden hvor vi konstant bombarderes med indtryk og hvor vi dagligt udsættes for større og større miljøbelastninger kan der opstå et behov for nogle gange om året at give systemet en længere pause i form af en faste (det vi ofte forbinder med detox). I virkeligheden ligger en decideret udrensning eller faste historisk set i mange kulturer. Tænk bare på vores egen FASTElavn der bygger på traditioner i det meget tidligere forår hvor vores forfædre fastede.

 

Netop det tidlige forår og tidligere efterår er gode tidspunkter for faste. Der er naturligt et større skift i årstider. Om foråret kan vi udskille resterne af vinterens tyngde og stagnerede kapha. Om efteråret kan vi slippe resterne af sommerens hede og pitta i systemet.

 

Det anbefales altid at søge råd og vejledning hos professionelle hvis du vælger én eller flere dages faste. En faste kan være mange ting. Mange steder tilbydes en 3 dages juicekur, som er sikre for de fleste da de er sammensat så man får de fibre og vitaminer man har brug for. Og husk at under enhver faste bør du også have fokus på at genopbygge, fremfor kun at nedbryde.

 

Bemærk også hvad ayurveda anbefaler for de forskellige grundtyper:

 

VATA: max 3 dages faste og der skal indgå simpel næring som ris, suppe eller kitchary.

PITTA: Juicekur er optimalt.

KAPHA: har størst gavn af faste (og mindst lyst!) De kan som regel faste i længere tid.

 

Husk at ayurveda handler ikke om at fornægte sig selv noget, men om hele tiden at skrue på nogle knapper for at være i en oplevelse af velvære. Det er ikke nødvendigvis sundt at sige nej til at drikke bobler med alle veninderne, da det opfylder nogle basale behov for nærver, glæde, kærlighed og samhørighed. Men hvad kan du gøre i dagene før og dagene efter for at støtte kroppen.

God fornøjelse med at detoxe :) Næste workshop er Lørdag den 7 maj kl. 10.00 - 12.00 -  Blindfold Yoga er temaet, læs mere på hjemmesiden under Yoga Booking.