YOGA & AYURVEDA - overgang fra vinter til forår

På workshoppen igår  talte vi om Ayurveda som en oplevelsesbaseret tilgang til verden, hvor vi kan "skrue" på nogle knapper for at opnå balance og dermed undgå sygdom (der grundlæggende betegnes som en ubalance indenfor Ayurveda).

Balancen er dynamisk og ændrer sig derfor hele tiden. Det kan være alle mulige faktorer der bringer os ud af balance. Fx. stress, vejret, vores mad, andre mennesker, dufte, forurening, lyde eller genetiske forhold.

Et eksempel på de knapper vi kan skrue på er:
Varm - Kold
Våd - Tør
Let - Tung
Dynamisk - Statisk
Lys - Mørk

Det er langt fra sikkert, at vi skal skrue på de samme knapper for at opnå balance, og vi fandt også ud af at deltagerne på workshoppen fx. oplever forår forskelligt udfra at ovenstående "knapper".

Ofte er det Kapha og Vata vi søger at balancere i vores yogapraksis når vi skifter fra vinter til forår. Kapha fordi der kan være ophobet kapha fra vinteren vi skal have frigivet for at undgå eller mindske fx. forårsforkølelse eller høfeber. Mens Vata generelt kan blive bragt ud af balance pga. skift og udsving i vejret som vi ser der både ved overgangen til forår og igen ved overgangen til efterår.

Gennem vores praksis søgte vi at balancere Vata med langsomme cirkulerende bevægelser, mange gentagelser og balance øvelser for at regulere nervesystemet. Kapha søgte vi at balancere ved at lave nogle solhilsner hvor vi satte tempoet op og virkelig fik sved på panden og fik sendt en masse energi rundt i systemet for at løsne og frigive potentiel stagneret kapha fra vinteren. 

Vi fortsætter vores praksis 10. april med fokus på hvordan yoga kan understøtte en forårsdetox.