Yoga & Ayurveda

Efteråret har meldt sin ankomst i Sondrup, og dermed også årstiden hvor der er mere rum til fordybelse og refleksion. Søndag 9. oktober dykkede vi ind i oplevelsen af balance og med udgangspunkt i redskaber og begreber fra yoga og ayurveda kom vi ret langt omkring.

Balance er ikke altid en nem størrelse at definere. Det er et begreb der kan vendes og drejes og ses på fra mange forskellige vinkler. Nogle af de vinkler vi tog denne søndag formiddag var ideen om at balance er konstant bevægelse. Og at balance ikke er noget man nødvendigvis har resten af livet, selvom man sætter nogle timer til side en søndag formiddag i Oktober.

På workshoppen vendte vi flere gang tilbage til ideen om at en praksis i balance er et stort ansvar, der kræver selv-ærlighed, selv-kærlighed, refleksion, meditation og sensitivitet. Hvordan får vi prioritet os selv og skabt det der er balance for hver enkelt af os, samtidig med at vi er sociale empatiske mennesker, der også gerne vil sørge for at de mennesker vi indgår i relationer med har det godt. Hvordan prioriterer vi os selv uden at risikere at blive ego-centrerede?

Med afsæt i yoga og ayurveda forsøgte vi kropsligt, intellektuelt og følelsesmæssigt at få en forståelse af de fem elementer jord, vand, ild, luft, plads/æter. De fem elementer findes i alt levende, men fordelingen af disse varierer alt efter om man er et træ, dyr eller et menneske. Og selv indenfor fx. gruppen mennesker, er denne fordeling helt unik fra person til person.

De fem elementer skaber grundlag for de tre doshaer vi kender som vata, pitta og kapha. Og dermed kunne vi se, at vi også rummer alle tre doshaer, men at fordelingen af disse ligeledes er unik fra person til person.

På workshoppen gik vi et lag dybere, ved at inddrage en cyklisk forståelse, der er den underliggende besked om gentagelse der ligger i vores egen natur og naturen omkring os. Vi ser det i vores eget åndedræt, døgnets rytme, årstiderne, månens cyklus og kvindens menstruationscyklus. Men også i alt andet der har en start, en midte og en slutning. Med udgangspunkt i cyklisk forståelse åbner vi op for forståelsen for forskellige faser, og dermed muligheden for, at det der bringer os i balance kan variere alt efter hvilken fase vi er i.

Endnu engang kunne vi altså konstatere at en praksis i balance er et stort ansvar, der ikke er andre end os selv der kan tage for os. Og at praksissen i balance fortsætter selv efter workshoppens afslutning.

Et godt sted at starte hvis du er nysgerrig omkring balance og ikke kunne være med på workshoppen denne søndag er, at begynde at observere de fem elementer. Hvordan føler og oplever du nedenstående både i dig selv og det du omgiver dig med?

RUM: plads, tomrum, mellemrum, noget der omkranser.

LUFT: bevægelse, inspiration, kreativitet, diffust, uskyldigt.

ILD: power, begær, handlingsorienteret, varmt, stærkt, transformerende.

VAND: sensuelt, drømmende, flow, følelser.

JORD: stabilitet, manifestation, konkret, fast.

Og dernæst ideen om, at du er sammensat af dem allesammen og de allesammen findes i dine omgivelser. Men der er ikke nogen rigtig eller forkert sammensætning. Hvis du dog oplever en ubalance (kropsligt eller et område af dit liv) kan du begynde at fornemme hvilke elementer der er for lidt af. Og derefter reflektere over hvordan du kan få mere af det/de elementer ind i det område af dig eller din hverdag, hvor du oplever ubalancen.

Og så er vi endnu engang tilbage til ideen om, at en praksis i balance er et stort ansvar, der kræver selv-ærlighed, selv-kærlighed, refleksion, meditation og sensitivitet.

 

God fornøjelse.