WORKSHOP Gear ned i jule travlheden med indblik i hovedprincipperne i ayurveda.

Gear ned midt i juletravlheden

Her en lille opsummering på dagens workshop - 

Ayurveda oversættes ofte til "liv" + "viden" og er ét af de områder vi under en samlet "paraply" kalder yoga.

Ayurveda har fundament i de 5 elementer: jord, vand, ild, luft og plads/rum.
Disse 5 elementer fordeles i tre typer, konstitutioner eller doshaer: vata, pitta, kapha

Genkend blandt andet Vata i: tørhed, lethed, bevægelse, irregulært, kreativitet, nervøsitet, sensitivitet
Genkend blandt andet Pitta i: varmt, hurtigt, irritabelt, temperament, organisatorisk, dømmende, kritisk, ambitiøs, utålmodighed
Genkend blandt andet Kapha i: vådt, kulde, stabilitet, solidt, bastant, langsomt, loyalt, emotionelt, konservativt, grådighed

Vi rummer allesammen noget fra alle tre, men ofte er én eller to dominerende i ens grundtype.

En Ayurvedisk praksis kan bruges til at skrue op og ned for de forskellige typer. Hvis man er irritabel og har meget ild/pitta kan man gøre en kølende praksis. Hvis man føler sig som en "sofa-kartoffel" kan man gøre en aktiv power praksis for at ruske op i kapha energien og skabe cirkulation i følelsen af stagnation. Hvis man er inde i en periode hvor man farer rundt uden egentlig at få udrettet noget kan man gøre en mere langsom genopbyggende beroligende praksis for sin luftige vata. Man kan altså bruge sin viden om Ayurveda til at skrue op og ned og dermed søge balancen mellem de tre typer.

Anbefalet litteratur om emnet:
"Et Pukke Liv" af Sebastian Pole
"Begynder Yogabogen" af Karen Pallisgaard

Juletravlhed kan tricke nervesystemet og gøre at vi kommer til at føle os udbrændte. Ayurveda ser udbrændthed eller strees som en vata ubalance der kan balanceres med cirkulære bevægelser, twist og let omvendthed i den fysiske yogapraksis. Desuden kan flere af de mere enkle omvendte stillinger samt restorative stillinger virke kølende på et ophedet temperament der hører til pitta.

Ved juletravlhed kan vi generelt arbejde i retning af hvile, der er nærende for et belastet nervesystem. Når kroppen får hvile øges dens evne til at hele sig selv. Også i forhold til nervesystemet handler det ikke om at være det ene eller det andet, men en viden vi kan bruge til at skrue op og ned og dermed søge balancen.

Tak til jer der deltog idag og rigtig glædelig jul  - håber vi ses i det nye år :)

Næste workshop er 10. januar 2016 hvor vi vil arbejde med Yoga i forhold til søvn.