Søndags workshop med fokus på søvn

I søndags havde vi fokus på søvnproblemer og yoga.

Vi afdækkede hvordan søvnproblemer kan være af forskellig karakter:

 • Kan ikke falde i søvn.
 • Vågner *pling* i løbet af natten og kan ikke sove igen.
 • Sover, men har en følelse af at tankerne har arbejdet videre og vi er ikke udhvilede når vi vågner.
 • Sover, uforstyrret af tanker, men har en fornemmelse af ikke at have ramt den dybe søvn.

I løbet af workshoppen lavede vi en blid yogapraksis med fokus på foroverbøjninger, blide hofteåbnere og fokus på den naturlige udånding og det viste sig at flere af os blev rigtig rigtig trætte. Nervesystemet slappede af, der blev gabt en del og maverne begyndte at "snakke" som tegn på at vi havde fat i det parasympatiske nervesystem eller var "sunket et lag dybere".

Desuden var vi omkring nedenstående emner i løbet af de 2,5 time vi tilbragte sammen:

 • Barnets stilling, Benene opad væggen eller Supta Badha Konasana havde en beroligende effekt.
 • Ayurveda taler om døgnet der er delt op i tidspunkter, så fx. er det nemmere at falde i søvn i kapha-tidsrummet 19.00-22.00 om aftenen, fremfor hvis vi rammer pitta-tidspunktet 22.00-03.00. Ligesom skiftet fra Pitta til Vata meget tidlig morgen omkring kl. 03.00 kan være det tidspunkt vi *pling* vågner, hvis vi er inde i en lidt stresset periode.
 • Rytme er godt for vores system, så hvis vi kan gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag hele ugen, kan vi stabilisere evt. ubalancer i vores system.
 • Udåndingerne er afslappende, hvor indåndingerne er aktiverende. Fokus på udåndinger kan sagtens gøres liggende hvis du vågner midt om natten.
 • Vejrtrækning gennem venstre næsebor er beroligende og stimulerer det parasympatiske nervesystem, mens vejrtrækninger gennem det højre næsebor stimulerer det sympatiske nervesystem. Vi kan søge balancen gennem åndedrætsøvelsen Nadi Shodana, hvor vi trækker vejret skiftevis gennem det ene og det andet næsebor. Nadi Shodana kan sagtens gøres liggende hvis du vågner om natten.
 • Der er langt fra fuldt vigør til at skulle ligge sig ned og slappe af, derfor kan et aftenritual hvor vi skruer ned for skærmlys, lamper, lyde og aktivitet have en beroligende effekt og dermed gøre det nemmere at falde i søvn.
 • Et aftenritual kan være en enkelt indadvendt yogastilling, et sted i vores hjem vi sætter os i en rum tid og lader kroppen falde til ro, et tørklæde, en særlig pude eller et skind vi sidder på. Et varmt bad med en særlig sæbe eller et særligt "aften-håndklæde". Det kan være et krus aften-the eller varm mælk med varmende krydderier som fx. kanel, kardemomme og/eller muskatnød vi drikker ved sengetid, måske af en særlig "aften-kop" Altså noget vi konsekvent gør hver aften for at lære kroppen at når det eller de remedier findes frem er det tid for kroppen at slappe af. Det tager lidt tid at lære kroppen at forstå, men når først "softwaren" er downloadet kan vi have det tørklæde, den kop eller lign. med os overalt og bruge som beroligende effekt ved aftentide. I starten kræver det at vi er lidt kontante med at få det gjort, også når vi er for trætte til at få det gjort, eller lige skal svare på den der email. Vi stiller nok heller ikke spørgsmål ved at vi børster tænder hver aften inden vi går i seng. Hvis vi kan skabe det samme forhold til vores aftenritual, kan det have en gavnlig effekt hvis vi har problemer med at falde i søvn.
 • En fodmassage med en god olie kan være beroligende for nervesystemet inden sengetid. Der er masser af små nerveender under fødderne. Og vi opdagede på workshoppen at bare det at røre ved vores egne fødder faktisk var rigtig rart og beroligende. Måske skal det være aftenritualet?
 • Hvis det er tankerne der forstyrrer ved sengetid eller i løbet af natten, kan vi øve os i ikke at lade os engagere eller rive med af vores tankestrøm. Det er svært, men som så meget andet er det ikke sikkert det lykkes de første 10 gange vi prøver. Men med træning bliver det nemmere. Meditationen går kort ud på at du er det statiske, den der sidder eller ligge stille og rundt omkring dig svæver tanker, lyder, følelser mm. Men i stedet for at du lader sin opmærksomhed svæve med, bliver du "hjemme" ved dig selv. Opmærksom på at der er noget der bevæger sig omkring dig, men du bliver siddende/liggende i dit center.
 • Når vi inviterer et aftenritual ind i vores hverdag er det vigtigt at vi ikke vælger 10-15 nye ting der skal "presses" ind i hverdagen. Vælg én max to ting der taler til dig og kræver mindst muligt af dig. Du kan starte med at blive opmærksom på dine tendenser, altså observere hvad du egentlig laver den sidste time inden sengetid. Gør det i en til to uger og lær dig selv at kende. Derefter kan du vælge den ene eller de max to ting der skal udgøre dit aftenritual. Vær konsekvens med at gøre det hver aften, også selvom du er ude at rejse, er træt, har travlt. Dediker 5-10 minutter til dig selv hver aften og prioriter den lille rum tid til dig selv.

Sov godt :-D