BUDDHA

Vi har fået nogle smukke Buddha figurer hjem til SimpleDays shoppen, men hvem var det nu Buddha var og hvad har han med yoga at gøre?

 

Yoga er mere end blot en række fysiske stillinger. Noget af det vi møder når vi dykker ned i filosofien af yoga er en lang række fantastiske myter og fortællinger. Vi kan bruge de forskellige karakterer der optræder i myterne som symboler på karaktertræk vi alle sammen besidder i større eller mindre grad. Eller sagt på en anden måde: selvom disse mytiske hændelser (måske) skete for mange tusinde år siden, lever de stadig i dag inden i hver af os i form af de mange forskellige karaktertræk vi besidder.

 

En af disse myter handler om vismanden Koundinya (som for øvrigt har en yogastilling opkaldt efter sig) og Prins Siddharta.

 

For mange mange tusinde år siden i et fjernt kongerige levede Kong Suddhodana og Dronning Maya. Som i så mange andre eventyr og mytiske fortællinger holdt de en stor fest på slottet i anledningen af deres førstefødte søn, Prins Siddharta. Mange vismænd besøgte de glade forældre og gav den nyfødte kongesøn gaver som visdom og næstekærlighed og det blev forudsagt at Prins Siddharta ville vokse op og blive en større konge end nogen konge før ham. Hans forældre var naturligvis glade og stolte. Den hellige vismand Koundinya kom også med sin forudsigelse for kongesønnens fremtid. Han mente som flere andre at Prins Siddharte ville blive en større konge end nogen konge før, men mente at det ville ske ved at han ville frasige sig tronen. Kong Suddhodana og Dronning Maya og generationerne før dem havde arbejdet hårdt for at opbygge deres kongerige og var naturligvis ikke begejstrede for udsigten til at deres søn ville frasige sig alt det de havde opbygget. De besluttede derfor at fornægte Koundinya adgang til kongeriget for ikke at påvirke deres søn i en uønsket retning. Desuden besluttede de at afskærme deres søn fra verden udenfor slottets mure, for at profesien ikke skulle gå i opfyldelse.

 

Prins Siddharta voksede op, og naturligvis blev han nysgerrig efter at se hvad der var udenfor slottets mure. Han endte derfor med at stikke af og drage ud på opdagelse. Og ved grænsen til kongeriget mødte han naturligvis Koundinya. De to rejste i mange år sammen og havde en meget asketisk praksis indtil Siddharta en dag i en meditation indså at han kun følte mere lidelse ved at afsige sig al fornøjelse, og proklamerede at askese ikke var hans vej. Siddharta og Koundinya måtte derfor lade deres veje skilles og fortsætte deres individuelle praksis. Prins Siddharta begyndte at opdage det der kan betegnes som ”middelvejen” og blev til ham vi i dag kender bedre under navnet Buddha.

 

Efter mange år mødtes Koundinya og Siddharta igen og det endte med at Koundinya blev Siddharta / Buddhas elev. Og profesien gik i opfyldes. Siddharta afsagde tronen, men blev alligevel en større ”konge” end nogen konge før ham.

 

Bag Buddha ligger altså myten om en helt almindelig kongesøn der stak af fra familiens forventerninger til ham. Han forsøgte at følge en asketisk praksis der var overleveret fra lærer til elev, indtil han oplevede at det heller ikke passede til ham. Han forlod sin lærer og fandt sin egen vej og sin egen sandhed gennem dyb selvindsigt. Måske kan du genkende aspekter af dig selv i historien? Forsøger du selv at fastholde andre mennesker i en rolle de ikke føler som deres kald, eller har du nogensinde følt at der er andre der fastholder dig i en rolle der ikke føles rigtig for dig? Og hvornår eller hvordan oplever du begrebet ”middelvejen” i din hverdag?

Når vi begynder at stille os selv de spørgsmål praktiserer vi selvindsigt. Det handler ikke om at noget er rigtigt eller forkert, det er blot en praksis i at lære os selv bedre at kende.